nap
óra
perc
másodperc

Egyéni csúcsok a Wizz Air Budapest Félmaratonon

Közzétéve:

A júniusi újranyitás óta a 36. Wizz Air Budapest Félmaraton a második igazán nagy létszámú hazai futóverseny. Igaz, egy normál körülmények között megrendezett Budapest Félmaratontól elmarad a résztvevők száma, ám figyelembe véve a védettségi igazolvánnyal való részvételi korlátozást, az egymásra torlódott elhalasztott rendezvények sokaságát és az iskolakezdés előtti időpontot, jó eredmény a majd 6000 fős nevező, akik az ország 765 településéről érkeztek. Az ország kedvenc félmaratonjának – a hagyományokhoz híven – az ELTE Lágymányosi Campusa biztosította a versenyközpontot, ahol az esemény partnerei színes programokkal várták a résztvevőket és a látogatókat.

 

A nyári futószezon zárásaként nem is kívánhatnánk ideálisabb időt annál, mint amilyen az esemény reggelén fogadta a résztvevőket. Az éjszakai komolyabb esőzés után felszáradtak az utak, reggel 8 órakor verőfényes napsütésben és ideális, 16 fokos futóidőben rajtolt el a félmaratonisták népes mezőnye; az egyéni futók mellett az KOMETA Páros Félmaraton és a Laufenn Trió Félmaraton első váltótagjai is felsorakoztak.

 

A versenyzőket Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős államtitkára, Dr. Szabó Tünde Sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója rajtoltatták el.

 

kép1

 

A profikat hosszú sorokban követték azok, akik ezen a napon elsősorban a versenytávot, s olykor önmagukat próbálták meg legyőzni. Túlnyomó többségük sikerrel járt és életre szóló emlékként gondol majd vissza erre a napra – a mezőnyt három rajttal indították útjára, 8 percet vett igénybe, mire mindenki áthaladt a startvonalon. A futók között volt többek között Trokán Anna színésznő, Horváth Marcell a Budafoki Dohnányi Zenekar klarinétművésze, Nagy Marcell operatőr, színész.

 

A legjobbakra nem kellett sokat várni; a férfiaknál elsőként Jenkei Péter, másodikként Farkas Dárius Ádám, harmadikként Kovács Attila érkezett. Jenkei 1:06:18-as egyéni csúccsal ért a célba, korábbi legjobb ideje 1:07:23. A hölgyeknél elsőként Szabó Nóra, másodikként Kácser Zita, harmadikként Molnár Barbara Katalin futott be. Szabó óriási egyéni rekorddal 1:12:21-es idővel döntötte meg korábbi 1:17:46-os csúcsát.

 

kép2

 

Délben, mintegy 22 fokos hőmérsékletben, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő rajtjelére indultak a Manna ABC 10 km-es távjának versenyzői, ahol a férfiaknál leggyorsabbként Kovács Tamás olimpikon középtávfutó (2012 London), majd Oleg Yakimenko és Pintér András érkeztek be. A hölgyeknél a leggyorsabbak Balogh Barbara, Lövei Vanda és Csuta Dorottya voltak – utóbbiak között szoros verseny alakult ki, egészen az utolsó kilométerig.

 

A Lágymányos-kör jókedvű mezőnyét elsősorban családok és a futással most ismerkedők alkották. Ők 14:00 órakor, kellemes, napos időben, a már közeledő viharfelhők előtt tudták teljesíteni a 2,3 km-es távot.

 

Akik szeretnék újra átélni a fantasztikus verseny hangulatát, vagy jövőre indulnának először az eseményen, írják be a naptárukba: a 37. Wizz Air Budapest Félmaraton tervezett időpontja 2022. szeptember 11!

 

kép3

 

EREDMÉNYEK

36. WIZZ AIR BUDAPEST FÉLMARATON

Férfiak

 1. Jenkei Péter (Vasas) 01:06:18
 2. Farkas Dárius Ádám (BEAC Atlétika 1898) 01:07:05
 3. Kovács Attila (SZOESE) 01:09:07

Nők

 1. Szabó Nóra (Margitszigeti Atlétikai Club) 01:12:21
 2. Kácsér Zita (DSC-SI) 01:18:50
 3. Molnár Barbara Katalin (Margitszigeti Atlétikai Club) 01:20:20

MANNA ABC 10 KM

Férfiak

 1. Kovács Tamás (VEDAC) 00:32:20
 2. Oleg Yakimenko 00:34:40
 3. Pintér András (Ferencvárosi Torna Club) 00:34:58

Nők

 1. Balogh Barbara 00:40:18
 2. Lövei Vanda (Miskolci Sport Iskola) 00:40:35
 3. Csuta Dorottya (UTE) 00:41:35

A teljes eredménylista az alábbi linken megtekinthető.

Minden teljesítőnek szeretettel gratulálunk!

 

kép4