nap
óra
perc
másodperc

Eseménybeszámoló 2017

Közzétéve:

Minden idők legtöbb külföldi futójával és legtöbb páros nevezőjével zajlott a 2017-es Wizz Air Budapest Félmaraton. A verseny 32. évében 15 000 nevező gondolta úgy, hogy egyéniben, trióban vagy párban rajthoz állna Magyarország kedvenc félmaratonján!

Arról még vitatkoznak a szurkolók, hogy mi a legtalálóbb kifejezés arra a látványra, amikor a Városligetből 16 perc alatt kb. 13000 futó indul útnak, hogy Budapest legszebb utcáit és tereit átszelve teljesítse a klasszikus félmaratoni távot. Az viszont már a verseny rajtját megelőzően is tudható volt, hogy idén, vagyis a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon is nemzetközileg hitelesített útvonal, vagyis hajszálpontosan 21 097, 5 méter várja a mezőnyt, köztük azokat, akik a világcsúcsra törnének, azokat, akik a nyári idő ellenére egyéni csúccsal próbálkoznának, és azokat is, akik csak futnának egy jót vagy épp az első félmaratoni távjuk teljesítésére készülnek. 1200 futó jelezte a nevezésnél, hogy életében először teszi majd próbára magát ezen a távon.

A 90 településről érkező 15000 futónak nagyjából 27%-a gondolta úgy, hogy másod- vagy harmadmagával, azaz párban vagy trióban vág neki a félmaratoni budapesti városnézésnek. A párosok 11,7 és 9,4 km-s távokra osztva teljesítették a félmaratoni útvonalat, és a Petőfi híd budai hídfőjének magasságában, a Pázmány Péter sétányon adták át egymásnak a staféta helyett a váltóbotot, míg a triók 5,9 km – 7,5 km – 7,7 km bontásban abszolválták a 21,1 km-t oly módon, hogy a csapatok második tagja az Alagút közelében, a harmadik a Fővám téren csatlakozott a 15 ezer fős mezőnyhöz!

A Budát és Pestet egyaránt keresztülszelő útvonal most is Budapest legszebb részeit érintette, még a mezőny hazai futói is turistának érezhették magukat, amikor végigszaladtak az Andrássy úton, elhaladtak a Hősök tere vagy épp a Várkert Bazár mellett, futólépésben gyönyörködhettek a Halászbástya, a Gellért hegy vagy a napsütötte Duna látványában. Az élményhez garantáltan sokat hozzátett az a 16 zenei pont, amely futók és szurkolók szórakoztatását egyaránt szem előtt tartotta.

Az érem, a célöröm és a gazdag befutócsomag a Városligetben várta a sikeres célba érkezőket, ahova a mezőnynél is népesebb szurkolótábor a BSI futókövető alkalmazásának köszönhetően ezúttal is időben odakészíthette magát, hogy tapssal és jó szóval várja szeretett futóismerősét.
A ligetben felépített versenyhelyszínen már szombat óta dübörgött a fesztiválhangulat. A Budapest feliratnál éjjel és nappal fotózkodtak az arra járók, a kiállítók sátrainál nemcsak a hasznos és még hiányzó futóholmit lehetett beszerezni vagy felpróbálni, az esemény támogatói a versenydrukkot feledtető játékokkal várták a futókat és kísérőiket, sőt mi több, a jótékonykodásra is alkalom nyílt. A SUHANJ Alaptvány állandó résztvevője a BSI eseményeinek, és a Magyar Élelmiszerbank jótékonysági büféjét is visszatérő vendégként üdvözöljük, nemhiába, hiszen ízletes csemegéket kínálnak a várakozás idejére és a verseny utáni energiafeltöltésre.

A Wizz Air Budapest Félmaraton eseménye adott otthon Lubics Szilvi hosszútávfutó Másfél nap az élet című könyve bemutatójának is. A futónő dedikációjára – a nyári meleg ellenére is – kígyózó sorok vártak szombaton és vasárnap is.

A futócsaládtagok valószínűleg csak néhány oldalig juthattak a frissen vásárolt Lubics-könyvben, amikor a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton győztese, a kenyai Biwot Wycliffe Kipkorir 1:06:51-es idővel berobogott az Olof Palme sétányon lévő célba majdnem fél perccel maga mögött hagyva a második és harmadik helyezett magyar futókat. Csere Gáspár 1:07:18-as idővel lett a második, Józsa Gábor 1:07:22-vel állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Csere Gáspár a verseny után azt mesélte, hogy a futam elején még próbálta tartani a tempót a kenyaival, de a negyedik kilométer környékén már olyan fáradtságot érzett, amelyet egészen a 15-ig kilométerig cipelt magával. Ennek ellenére élvezte a versengést, mint mondta: 2007-ben indult először a Budapest Félmaratonon, így az idei épp a jubileumi 10. volt a sorban.

A nők versenyében Kácser Zita volt a leggyorsabb, szinte pontosan 10 perccel a kenyai után érkezett a célba, 1:16:58-as időeredménnyel. A dobogón a debreceni futónő jobbján és balján Gulyás Vera (1:18:28) és Szabó Tünde álltak (1:18:57).


Kácser Zita nemcsak az útvonalat szereti nagyon, de a sok szurkolói biztatásról is elismerően szólt a célba érkezéskor adott interjúban.

A 32. Wizz Air Budapest Félmaraton párosai a nevezések tekintetében csúcsot döntöttek, soha ennyi futókettőse nem nevezett még a versenyre. Az 1700 nevezett páros közül a női legjobb a Molnár Barbara Katalin-Vajda Zsuzsanna duó lett, a férfiak versenyében pedig a tiszakécskei Szöllősi Renátó-Tarnai László kettős volt a leggyorsabb. A vegyes párosok legjobbika cím pedig Bor Katalin Diánának és Szilágyi Péternek jár.

A triók mezőnyében az ACHILLEUS VAN MÉG VALAKI?! (Bulitka László, ifj. Horváth Marcell, Bényai Szilárd)és a SZOSZATER (Tóbel Szonja, Tóbel Szabina, Bánhidi Eszter) fantázianevű hármasok bizonyultak a leggyorsabbnak. A legritmusosabb pedig az a 20 csapat volt, akik az idén debütáló Papageno Varázsfutoda Kupa keretében vágtak neki a 21,1 km-s távnak. A muzsikusoknak hirdetett kupa csapatai között sok olyan volt, amely „első bálozó” futókból álltak össze, ezért szurkolóik nagy izgalommal várták a verseny napját, hogy vajon miként fognak a futópályán muzsikálni.

A 2017-es Wizz Air Budapest Félmaraton futói között ezúttal is sok ismerős arc tűnt fel, a 15 ezres mezőnnyel együtt futottak népszerű sportolóink, Lisztes Krisztián, Dombi László és Tótka Sándor, Váczi Eszter jazzénekesnő és Zacher Gábor toxikológus is. Utóbbi a kifejezetten orvosoknak hirdetett, több mint százfős félmaraton-bajnokságban is megmérette magát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig védnöki szerepe mellett nemcsak a rajtellövésben vállalt oroszlánrészt, hanem teljesítette is a 21,1 km-s távot.


EREDMÉNYEK:

32. Wizz Air Budapest Félmaraton

Férfiak:
1. Biwot Wycliffe Kipkorir (Benedek-Team) 1:06:51
2. Csere Gáspár (BEAC) 1:07:18
3. Józsa Gábor (MAC) 1:07:22

Nők:
1. Kácser Zita (DSC-SI) 1:16:58
2. Gulyás Vera (DSC-SI) 1:18:28
3. Szabó Tünde (PVSK) 1:18:57

Handbike:
1. Bók László (Kőbánya TC SE) 1:00:28
2. Barkóczi Péter (BVSC-Zugló) 1:00:39
3. Nagymáté Sándor (BVSC) 1:00:40

Páros – férfi:
1. Duna Aszfalt Tiszakécske (Szöllősi Renátó, Tarnai László) 1:13:00
2. Titán Tc (Simon Péter, Seres Imre) 1:16:03
3. Szolnok Team (Szabó József, Fehér Márk) 1:16:10

Páros – női:
1. MARGITSZIGET AC (Molnár Barbara Katalin, Vajda Zsuzsanna) 1:25:30
2. CIRKÁLOK (Torma Anett, Varró Katalin) 1:27:48
3. ElsŐ Rundevy (Bartucz Borbála, Király Amanda) 1:29:31

Trió – férfi:
ACHILLEUS VAN MÉG VALAKI?! (Bulitka László, ifj. Horváth Marcell, Bényai Szilárd) 1:18:17
Kaposvári AC (Miklós Somogyi, Horváth Arnold, Máté Anna) 1:19:11
Langstreckenlaufer (Telek Máté, Király Bence, Gábor Gergely) 1:20:10

Trió – női:
SZOSZATER (Tóbel Szonja, Tóbel Szabina, Bánhidi Eszter) 1:29:51
Tornádó TriGirls (Bányai Eszter, Laczkó Rozina Luca, Laczkó Szabina) 1:33:34
Őrült Csajok Társasága (Postás SE) (Szalai Anett, Erdős Judit, Falcz Zsófia) 1:35:16


Az eseményről készült képválogatásért kattints ide!

FutóFotó rajtszám szerint kereshető képeit itt tudod megnézni!

Az esemény rövidfilmjét itt tudod megnézni:

A hosszút pedig itt:

Az élő közvetítésből készült összefoglalót a verseny Facebook oldalán éred el!

A teljes online élőközvetítést pedig az alábbi részekre kattintva nézheted újra:

Online élő közvetítés – 1. rész
Online élő közvetítés – 2. rész
Online élő közvetítés – 3. rész
Online élő közvetítés – 4. rész

A befutófilmeken a saját célba érkezésed is megkeresheted:

Az 1. rész (1:00:22-2:07:09) itt:

A 2. rész (2:07:10-3:02:30) pedig itt:

A részletes eredménylistát pedig itt találod!

Virtuálisan teljesítenéd a Wizz Air Budapest Félmaratont?

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz részt venni az idei 38. Wizz Air Budapest Félmaratonon, lehetőséget biztosítunk, hogy virtuálisan teljesítsd a legnépszerűbb távok egyikét a Virtuális Wizz Air Budapest Félmaraton esemény keretében!