nap
óra
perc
másodperc

Nyári meleg a WIZZ AIR Budapest Félmaratonon

Közzétéve:

A reggel 8 órás rajtnál még kellemes 19 fok várt minket, de a félmaratoni célba érkezéskor és a későbbi rajtoknál már igazi nyári meleg, teljes szélcsend és tűző napsütés nehezítette a 35. Wizz Air Budapest Félmaraton résztvevőinek dolgát.

A koronavírus járvány miatt példa nélküli biztonsági intézkedések mellett zajlott az esemény. A résztvevők a rajtszámukat csak egy COVID19 nyilatkozat kitöltése és testhőmérséklet mérés után vehették át. A rajtzónák mindenki csak szájmaszkban állhatott be, melyet a rajtvonal átlépéséig mindenkinek magán kellett tartani, a szervezők azt kérték, hogy utána se dobják el a futók a maszkokat, hanem vigyék magukkal és futás után, a célban újra vegyék fel. Az útvonalon a frissítőállomások elrendezése és a frissítők felvétele is kontaktmentesen történt, a versenyközpont helyszínén minden fontosabb ponton kézfertőtlenítőket lehetett használni.

Az idei létszámon sajnos nagyon éreztette magát a járvány hatása, a külföldi nevezők közül csak csak a hazánkban élők vagy a környező országokból könnyített előírások alapján beutazni tudók vettek részt, de így is 8500 nevezés érkezett az 5 versenyszámra összesen, közülük 6500-an részt is tudtak venni.

A 8 órás rajthoz egyéni futók mellett az NN Páros Félmaraton és a Laufen Trió Félmaraton első váltótagjai is felsorakoztak – a mezőnyt 7 hullámban indították útjára, több mint 14 percet vett igénybe, amire mindenki áthaladt a rajtvonalon.

A futók között volt többek között Cser Krisztián operaénekes, Erdély Mátyás, az Oscar díjas Saul fia című film Kossuth díjas operatőre, Gyöngyösi Levente zeneszerző, Nyári Dia és Szabó Zsófi színésznők.

A 21 km-es táv Magyarország Félmaratoni Országos Bajnoksága is volt, így szinte a teljes hazai élmezőny képviseltette magát.

A férfiak versenyében nem született meglepetés, Csere Gáspár sorozatban negyedik alakommal végzett az élen, Jenkei Péter és Koszár Zsolt előtt.

„Nehéz verseny volt, de mégis könnyebbnek éreztem mint tavaly – nyilatkozta a magyar bajnok Csere Gáspár – A tavaszi felkészülésem annak ellenére jól sikerült, hogy a versenyek elmaradtak. A mai futás egy jóleső rajt-cél győzelem volt.”

A női versenyben Kovács-Garami Katalin élete első félmaratoni bajnoki címét szerezte, sok évvel a korábbi, 1500 méteren nyert cím után. Utána Szabó Nóra majd Szabó Tünde érkezett a célba.

„Nem volt könnyű verseny, körülbelül 18 kilométerig együtt futottunk a lányokkal, ők gyakran tempót váltottak, eleinte csak arra figyeltem, hogy ne szakadjak le. A végén aztán sikerült az élre kerülni és megnyerni a versenyt.”

A profikat aztán végeláthatatlan sorokban követték azok, akik ezen a napon nem elsősorban az ellenfeleket, inkább a versenytávot – s olykor bizony önmagukat – próbálták meg legyőzni. Túlnyomó többségük sikerrel járt, s életre szóló emlékül őrzi majd ezt a napot.

Közel ezren választották az idei év újdonságát, a Manna ABC 10 km-es távot is, itt már igazi kánikulai hangulat uralkodott.

A nap utolsó versenyszámaként indult útjára a 2,3 kilométeres Lágymányos-kör mezőnye, az útvonalat azoknak alkották, akik még nem állnak készen egy félmaraton teljesítésére, de belekóstolnának az utcai futóversenyek nyüzsgő világába, s át akarták élni Magyarország kedvenc félmaratonjának kitűnő hangulatát.

Eredmények:

 1. Wizz Air Budapest Félmaraton

Férfiak:

 1. Csere Gáspár (BEAC) 01:06:29
 2. Jenkei Péter (Vasas) 01:08:09
 3. Koszár Zsolt (VEDAC) 01:08:10

Nők:

 1. Kovács-Garami Katalin (BHSE) 01:18:52
 2. Szabó Nóra (Margitszigeti AC) 01:19:11
 3. Szabó Tünde (PVSK) 01:19:18

MANNA ABC 10 Km

Férfiak:

 1. Gáll András (TRION SC) 00:34:08
 2. Török Sándor (Pegazus SME) 00:35:44
 3. Gyenes Donát (BEAC Atlétika 1898) 00:36:45

Nők:

 1. Pregun Flóra (Pro Patria Milano) 00:41:32
 2. Balogh Barbara 00:41:51
 3. Tákos Csenge 00:44:09

További eredmények: https://bsieredmenylista.hu/wizz-air-budapest-felmaraton-2020/